0530 708 54 54
0530 708 54 54

YAZARLAR

Lafı dolaştırmayın bu bir fitnedir! 

Bayram değil, seyran değil!.. Bu eniştem beni niye öptü?.. Evet, şu and meselesi aynen bu!.. 

İlköğretim okullarında öğrencilerin her sabah okuduğu bu and, 8 Ekim 2013 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın bir yönetmelik maddesi değişikliğiyle kaldırıldı. 

Sebep?.. 

Sebep belliydi: PKK militanları ve siyasal Kürtçüler, özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerimizdeki okullarda bu andda geçen deyim ve kelimeleri istismar ederek, çarpıtarak Kürt kökenli çocukları tahrik ederek, Kürtçülük ve bölücülük propagandası yapıyorlardı… Atatürk’e, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne hakaretler ediyorlardı. 

Buna bir çare bulmak gerekiyordu… 

Polisiye tedbirlerle bu propagandaların, hakaretlerin önüne geçilemezdi!.. 

Bu and, siyasal Kürtçüler ve PKK’lı bölücüler için Türklere düşmanlığın, devleti yıkmanın, bölmenin adeta meşruiyet çarkı hâline gelmişti!.. 

Bunun önüne geçmenin tek yolu, bu meşruiyet çarkını, bu bölücülerin elinden almaktı. 

Hükümet de kırıp dökmeden, bölücü bir gerginliğe meydan vermeden, bir yönetmelik maddesiyle bu andı kaldırdı… 

Bu andın kaldırılmasından iki azınlık kesim rahatsız oldu: Biri, laikatak Kemalistler, diğeri de PKK’lılar!.. 

Laikatakların rahatsızlığını burada mevzubahis etmeye değmez!.. Çarşı’nın siyasal versiyonları, her şeye karşılar!.. O kadar!.. 

PKK ve yandaşlarının rahatsızlığı ise, hükümetin propaganda aparatlarını ellerinden almasıydı!.. 

Milli Eğitim Bakanlığı bu yönetmelik değişikliğini yaparken, istismar edilmesin, ortalık gerginleşmesin diye son derece akıllı bir gerekçe ihdas etti: Hava şartları ve fiziki koşullar!.. 

Evet, karda-kışta, yağmurda-çamurda… bu küçücük bebelerin titreye titreye her gün bu andı okumaları bir eziyetti ve bebeler bu eziyetten kurtarıldılar!.. 

2013’te yapılan bu yönetmelik maddesi değişikliği ile kavgasız-gürültüsüz konu kapandı, gitti… 

Aradan beş yıl geçti… And’ın sözlerini bile toplum unuttu… Hükümet içeride ve dışarıda bir sürü problemle, provokasyonla mücadele ederken, önümüzde de birkaç ay sonra seçim varken, Danıştay hoooppp!.. diye pimi çekilmiş bir bombayı siyaset meydanına bıraktı!.. 

Gel de ayıkla bakalım bu pirincin taşını!..  

Prof. Dr. Mehmet Çelik Diğer Yazıları

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanan aydınlatma metnimizi okumak için buraya, mevzuata uygun çerez politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya, gizlilik politikamızla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
closeX